FrietFeiten en -Fabels

Een frietje op zijn tijd is niet alleen lekker, maar ook helemaal zo slecht niet. Het wordt tijd dat we die ingebakken schuldgevoelens overboord zetten en gewoon blijven genieten van lekkere frieten. Want met een goed gefrituurd frietje is helemaal niets mis. Het is een bron van belangrijke voedingsstoffen, zoals vezels, vitamine B6 én energie!

Met deze FrietFeiten en -Fabels* willen we je een andere kijk geven op onze frietjes, kroketten en andere gefrituurde lekkernijen. Leuke weetjes voor iedereen die friet gewoon lekker vindt.

Word ook FrietFan en volg "Week van de Friet" op Twitter en Facebook.

85% van de kinderen wil gewoon friet in het kindermenu

Steeds meer ouders nemen hun kinderen mee uit eten. Daarom moeten kindermenu’s in restaurants gevarieerder worden. Dat zegt een vereniging van restauranthouders. Nu is volgens hen een kindermenu vaak hartstikke ongezond, omdat er friet bij zit.

Lees verder

Wat bevat minder vet? Een frietje of een salade?

Frituren is helemaal niet zo ongezond als u denkt. Gefrituurde producten zoals friet en kroketten hebben niets met vet of ongezond voedsel te maken. Zo bevat een broodje kroket minder vet dan een broodje kaas.

Lees verder

“Verzadigde vetten zijn ongezond”

Tot voor kort was hier iedereen van overtuigd. Verzadigde vetten zouden voor problemen met hart- en bloedvaten zorgen. Maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat de werkelijkheid stukken genuanceerder ligt.

Lees verder

“Van frietjes krijg je puistjes”

‘Neem geen chocola of friet, daar krijg je puistjes van!’ Grote kans dat dit tegen jou als puber wel eens is gezegd. Dit klopt echter niet

Lees verder

“Friet maakt gelukkig”

Friet vervangt je partner dan misschien niet, maar het maakt je zeker wel gelukkig. Dit is gebleken uit Brits wetenschappelijk onderzoek. Waarschijnlijk komt dit door het hoge koolhydraatgehalte – daar word je rustig van.

Lees verder

Ovenfriet is gezonder dan gefrituurde friet

Ovenfrieten bevatten iets minder vet en leveren daardoor alleen minder calorieën dan gewone friet. Vergeet niet: net als alle diepgevroren frieten zijn ook ovenfrieten al een keer voorgebakken!

Lees verder

Alleen vloeibaar vet is goed frituurvet

In de strijd tegen transvet zijn veel professionele frituurders overgestapt op vloeibaar vet. Deze vetten bevatten bovendien minder verzadigde vetzuren dan de traditionele frituurvetten. Maar betekent dit dat elk vast vet per definitie ongezond is?

Lees verder

Gefrituurd eten bevat veel transvet

De frituurvetten die vroeger werden gebruikt bevatten te veel schadelijke transvetten. Sinds het gevaar van transvet voor hart- en bloedvaten bekend is, is professioneel friturend Nederland massaal overgestapt op vetten en oliën met minder (< 5%) transvet

Lees verder

De friet komt uit België

Over veel zaken zijn we zeker, maar naar de werkelijke herkomst van het frietje blijft het gissen. Zijn het de Spanjaarden, het volk dat de aardappel naar Europa haalde? Of misschien de Fransen? Hun 18e eeuwse kookboeken hintten al naar iets wat verdacht veel op friet lijkt. Of zijn het toch gewoon de Belgen, die […]

Lees verder

“Van friet en snacks word je dik”

Friet en snacks op zichzelf maken jou niet dik. Het gaat erom hoeveel calorieën jij op een dag eet. Dik worden is het gevolg van meer calorieën binnenkrijgen dan er verbrand worden. Wanneer jij goed beweegt en voor een uitgebalanceerde voeding kiest, is er niets aan de hand.

Lees verder

Friet en snacks zuigen het meeste vet op tijdens het frituren

Wanneer je op de juiste manier frituurt is zelfs het tegendeel waar. Tijdens het frituren wordt de snack zo heet dat het vocht een weg naar buiten zoekt. Het buitenste jasje schroeit dicht zodat er geen vet kan binnendringen. Pas nadat de friet of snack uit de frituur komt is hij weer in staat vet op te zuigen.

Lees verder

*) Referenties over deze FrietFeiten en -Fabels zijn op te vragen bij de
Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en
het Nederlands Frituurcentrum