Tekst onder FrietFeiten
*) Referenties over deze FrietFeiten en -Fabels zijn op te vragen bij de
Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en
het Nederlands Frituurcentrum
Steeds meer ouders nemen hun kinderen mee uit eten. Daarom moeten kindermenu’s in restaurants gevarieerder worden. Dat zegt een vereniging van restauranthouders. Nu is volgens hen een kindermenu vaak hartstikke ongezond, omdat er friet bij zit.
Lees verderFrituren is helemaal niet zo ongezond als u denkt. Gefrituurde producten zoals friet en kroketten hebben niets met vet of ongezond voedsel te maken. Zo bevat een broodje kroket minder vet dan een broodje kaas.
Lees verderTot voor kort was hier iedereen van overtuigd. Verzadigde vetten zouden voor problemen met hart- en bloedvaten zorgen. Maar steeds meer onderzoeken tonen aan dat de werkelijkheid stukken genuanceerder ligt.
Lees verder‘Neem geen chocola of friet, daar krijg je puistjes van!’ Grote kans dat dit tegen jou als puber wel eens is gezegd. Dit klopt echter niet
Lees verderFriet vervangt je partner dan misschien niet, maar het maakt je zeker wel gelukkig. Dit is gebleken uit Brits wetenschappelijk onderzoek. Waarschijnlijk komt dit door het hoge koolhydraatgehalte – daar word je rustig van.
Lees verderOvenfrieten bevatten iets minder vet en leveren daardoor alleen minder calorieën dan gewone friet. Vergeet niet: net als alle diepgevroren frieten zijn ook ovenfrieten al een keer voorgebakken!
Lees verderIn de strijd tegen transvet zijn veel professionele frituurders overgestapt op vloeibaar vet. Deze vetten bevatten bovendien minder verzadigde vetzuren dan de traditionele frituurvetten. Maar betekent dit dat elk vast vet per definitie ongezond is?
Lees verderDe frituurvetten die vroeger werden gebruikt bevatten te veel schadelijke transvetten. Sinds het gevaar van transvet voor hart- en bloedvaten bekend is, is professioneel friturend Nederland massaal overgestapt op vetten en oliën met minder (< 5%) transvet
Lees verderOver veel zaken zijn we zeker, maar naar de werkelijke herkomst van het frietje blijft het gissen. Zijn het de Spanjaarden, het volk dat de aardappel naar Europa haalde? Of misschien de Fransen? Hun 18e eeuwse kookboeken hintten al naar iets wat verdacht veel op friet lijkt. Of zijn het toch gewoon de Belgen, die […]
Lees verderFriet en snacks op zichzelf maken jou niet dik. Het gaat erom hoeveel calorieën jij op een dag eet. Dik worden is het gevolg van meer calorieën binnenkrijgen dan er verbrand worden. Wanneer jij goed beweegt en voor een uitgebalanceerde voeding kiest, is er niets aan de hand.
Lees verderWanneer je op de juiste manier frituurt is zelfs het tegendeel waar. Tijdens het frituren wordt de snack zo heet dat het vocht een weg naar buiten zoekt. Het buitenste jasje schroeit dicht zodat er geen vet kan binnendringen. Pas nadat de friet of snack uit de frituur komt is hij weer in staat vet op te zuigen.
Lees verder