Snackhits Top 10

1 – Friet met Mayonaise, Johnny Hoes

De koning van het levenslied, dat is Johnny Hoes. Zijn hit “Friet met Mayonaise” is dé ultieme snackhit. In 1974 hoog in de hitlijsten. Ook de versie van de vergeten zanger Mike Vincent werd een vette hit.

2 – Nassibal, Bart Jansen

Op de melodie van een Italiaanse evergreen zong Bart Jansen “Nassibal” naar de toppen van de hitparade in 1972. Nassibal is expres verkeerd gespeld met dubbel s.

3 – Patatje Met, Kees Veteraan

Single uit 1997, net als de medley Het Grote Snacklied geproduceerd door Eddy Owens. De tekst van Patatje Met is geschreven door Ubel Zuiderveld, ja dezelfde. Schopte het tot de Nederlandstalige Tipparade.

4 – Broodje Frikandel, Gebroeders Ko

Dé snacktopper van het derde millennium. In 2006 een veel gedraaide song tijdens het carnaval.

5 – Broodje Bakpao, The Opposites ft Gers & Sef

De snacksong van 2010. Nummer 1 op alle hitlijsten, met dank aan de populariteit van New Kids Gers en Sjef. Gers, Sjef en de zijnen brachten veel teweeg in snackbarland. De snackbar van Maaskantje werd dankzij de New Kids-video’s de beroemdste van het land.

6 – Elke dag friet, Zazí

Eigentijds eerbetoon aan friet en snacks en de onlangs overleden Amsterdamse friturist Jan van Boven. Gemaakt ter gelegenheid van het halve eeuwfeest van Febo Amsteldijk drie jaar geleden.

7 – Doe mennene mexicano, Ferry van de Zaande

Ook nieuwere snacks werden bezongen. Zo zong Berry van den Bebber in 1998 over de in 1984 gelanceerde gehaktsnack Mexicano. Inmiddels is de versie onder de naam Ferry van de Zaande bijna 300 duizend keer bekeken.

8 – Peppie, Mwah

Leuk en eigentijds videohitje uit 2014. Wel geschreven over een Rotterdamse snackkraam, maar dat mag de snackpret niet drukken. Gaat over Peppie, al sinds mensenheugenis gevestigd op een druk kruispunt aan de Binnenweg in 010.

9 – De liefde van de man gaat door de maag, Ria Valk

Uit een tijd dat cafetaria’s volop warme haantjes van het spit verkochten. In 1973 was De Liefde Van de Man gaat door de Maag dé carnavalshit. “Dus heb ik worstjes op mijn borstjes. Preitjes op mijn dijtjes. Karbonades en salades op mijn bil. Ja, worstjes op mijn borstjes. Bietjes op mijn knietjes. En op mijn hoofd een haantje uit de grill.”

10 – Friet met mayonaise, Ronnie Ruysdael

Nog maar een jaar oud, deze carnavaleske hitsong van Ronnie Ruysdael. Als deze song hoort, krijg je acuut trek. Niet te verwarren met de evergreen van Johnny Hoes. Wel dezelfde strekking natuurlijk: frietgenieten!